Yoga

Als je gespannen bent en je stressniveau toeneemt, vernauwt je bewustzijn en ben je op één of slechts enkele dingen gericht. Dat is een heel normaal verschijnsel. Het gevolg is echter dat je bepaalde delen van jezelf uit het oog verliest. Je hebt geen totaaloverzicht meer. Je krijgt bijvoorbeeld zonder directe aanleiding, dat denk je tenminste, last van bepaalde spieren of je wordt geplaagd door slapeloosheid. Echter, zonder dat je het jezelf realiseert, hou je bepaalde spieren aangespannen. Het resultaat kan pijn zijn, stijfheid of een opgejaagd gevoel geven. Soms duurt de gespannenheid zelfs zo lang dat je niet eens meer weet hoe 'ontspannen' zijn aanvoelt.

Yoga kan je leren die spanning en ontspanning in jezelf te voelen. Dat is de eerste stap naar bewust ontspannen. Door de ontspanning is het mogelijk jezelf zuiver en helder waar te nemen. Niet alleen op lichamelijk niveau, maar ook op geestelijk niveau. In feite gaat het in yoga om het bevorderen van persoonlijk evenwicht en daar is de gehele mens bij betrokken, het denken, het willen en het voelen, lichaam, geest en ziel. In die zin bevordert yogabeoefening het proces van bewustwording.

yogaruimte
De yogaruimte

Ademhaling

De ademhaling staat centraal bij de yogales. Het is een zeer belangrijk instrument en de graadmeter van spanning. Denk maar aan hoe je emoties je adem beïnvloeden.

Je ademt zoals je je voelt. Als je boos bent of je angstig voelt zal als gevolg daarvan je adem sneller en ondieper worden. Als je je ademhaling bewust geworden bent, kun je ontspanning verkrijgen, door met opzet je ademhaling rustiger te maken.

Een goede diepe ademhaling werkt helend en rustgevend door in je hele leven en in je hele manier van zijn.

Beweging

De bewegingen tijdens de yogales hebben tot doel om een betere energiedoorstroming te bevorderen en worden geheel zonder prestatie-element gedaan. De bewegingen worden uitgevoerd in het ritme van de adem, zodat je in het leven van alledag je steeds meer bewust kunt zijn van het verschil tussen spanning en ontspanning.

Zodoende kun je zonodig jezelf tot ontspanning brengen, in periodes van stress, werkdruk of slaapstoornissen.

Muziek

Tijdens de lessen maak ik, met name tijdens de ontspanningsoefeningen, gebruik van rustige muziek, zogenaamde new age-muziek of rustgevende natuurgeluiden.

Deze muziek kan je helpen om dieper te ontspannen en je lichaam steeds meer aan de zwaartekracht over te geven, of om gedachten die steeds weer terugkomen in op te laten lossen.

Ontspanning

Doordat je leert om steeds meer en beter los te laten, (denk daarbij aan spanning, pijn of overheersende gedachten), zal het stiller en rustiger worden binnen in je. Hierdoor ontstaat steeds meer ruimte om te zijn wie je in wezen bent.

Meditatie

De meditaties (het stil zitten) en het observeren zonder oordeel, zonder ook maar iets te willen veranderen kunnen je helpen om te komen tot zelfacceptatie en innerlijke rust.

De lessen

Voor het volgen van de les heb je een groot badlaken nodig om op te liggen. Trek kleding aan die gemakkelijk zit, liefst van natuurlijke materialen.

Een van de belangrijkste regels in de yoga is: luister naar jezelf en je eigen lichaam. Toch is het raadzaam om eventuele klachten aan mij door te geven zodat ik bij de oefeningen gerichte aanwijzingen kan geven.

Lesgeld

Het lesgeld bedraagt € 30 per maand, te betalen aan het begin van de maand. De zomervakantie wordt jaarlijks bepaald en is doorgaans van 1 juli tot 1 september. Je bent dan ook geen lesgeld verschuldigd. In de overige schoolvakanties en op feestdagen worden er evenmin lessen gegeven. Deze worden wel doorbetaald.

Op 2 momenten in het jaar kun je aangeven te stoppen: per 1 juli en per 1 januari. Opzeggen dient tenminste 1 maand van te voren te gebeuren. In geval van overmacht is een andere opzegtermijn bespreekbaar.

Lestijden yoga

yoga
maandag10.30 uur
maandag13.30 uur
dinsdag 20.00 uur
woensdag 19.15 uur
  

De lessen duren 60 minuten

Wil je contact opnemen...